Pulverdiet – fungerar det verkligen?

Svaret på frågan i rubriken är, kanske inte helt överraskande, både ja och nej. Som med allt som har med viktnedgång och hälsa att göra, så är effekten av olika preparat, näringsläror och måltidsersättningar otroligt individuell. Vad som fungerar för en person kan vara en ren och skär katastrof för en annan, och vad som hjälpt någon att hålla vikten under en livstid kan snabbt gå överstyr och leda till ohälsa för en annan.

Många forskare och läkare är kritiska till pulverdieter, och av goda skäl. En pulverdiet är för det första mycket dyr. Jämfört med att köpa mindre men nyttigare mat, så är det här ett dyrt sätt att gå ner i vikt på. För det andra är näringsinnehållet inte alltid så optimerat som tillverkarna ger skäl av. Man bör som konsument vara speciellt noggrann med innehållsförteckningen när man väljer bland den här typen av produkter. För det tredje så kan ett plötsligt och extremt lågt kaloriintag vara skadligt för hälsan även på lång sikt, och snabba effekt kan leda till både jojo-bantning och en skev självbild.

Å andra sidan har pulverdieter sålts i stor mängd ända sedan 1970-talet. Det om något borde väl vara ett tecken på att de fungerar för många? Och ja, om man följer en pulverdiet så kommer man med allra största sannolikhet att gå ned i vikt. Det är enkel matematik: får man i sig mindre energi än man gör av med, så tappar man kilon.

Däremot så bör pulverdieter kanske mer ses som ett sätt att komma igång med en sundare livsstil. En metod för att få till en ”rivstart” på vägen till en slankare figur och hälsosammare kropp. Om du bara använder måltidsersättningar så kommer du förmodligen att börja jojo-banta, så se till att kombinera denna satsning med lite utbildning kring hälsosam kost, och helst gärna också ett gymkort eller nya promenadskor.

Produktrekommendation

Viktminskning Intensiv

Viktminskningspaketet Intensiv från Svenskt Kostillskott är marknadens mest effektiva och prisvärda viktminskningspaket för personer som vill gå ner i vikt på snabbast möjliga sätt. Paketet är framtaget för personer som i kombination med en diet även valt att öka på mängden motion. Den ökade motionen kan vara promenader eller annan enklare form av träning.

  • Komplett och kalorisnål måltidsersättning
  • Hoodia som dämpar sötsuget
  • CLA, omega-3 och olika substanser som ökar förbränningen av kroppsfett
  • Beräknad viktnedgång på 1-2 kg per vecka
  • Blandshaker ingår

Liknande Inlägg:

  1. Vad är en pulverdiet