Pulverdieter och kroppens överlevnadsreflex

Pulverdieter är ett snabbt och ofta mycket effektivt sätt att gå ner i vikt. De är lågkaloridieter, som fungerar genom att beröva kroppen en del av sitt vanliga, dagliga energiintag. Enkelt sagt fungerar det som, att om du normalt sett förbränner 2000 kcal om dagen (normalt genomsnitt, kvinnor kan förbränna något mindre, män något mer) men får i dig 2100 kcal genom mat, dryck, mellanmål och snacks, så kommer du att gå upp i vikt motsvarande 100 kcal, eller cirka 20-30 gram, om dagen. Med en pulverdiet så ersätter du en eller flera av dina måltider, med resultatet att du får i dig färre kalorier än du gör av med.

Människans kropp är dock lika föränderlig som flexibel. Våra stenåldersgener gör att kroppen snabbt märker av att vi får i oss mindre energi, och ställer om till ”svältläge”. I en sådan situation gör vi av med mindre energi, vår förbränning minskar och kroppen gör allt för att spara så mycket energi som möjligt, helt enkelt eftersom den vill överleva! Den här typen av omställning tar omkring 12 dagar, och av den anledningen är det få pulverdieter som fortsätter längre än så med bibehållen effekt.

Den här typen av effekt är väldokumenterad och välkänd, och ett av de starkaste skälen till att så många som använder måltidsersättning och pulverdieter blir så kallade ”jojobantare”. Deras kroppar sänker helt enkelt sin förbränning, och när de väl börjar äta normalt igen, så suger deras system åt sig all näring som finns och gör sitt bästa för att lagra den (som fett) eftersom det ”vet” att hårdare tider snabbt kan komma tillbaka.

Tipset för att undvika detta är alltså helt enkelt att inte överstiga 12 dagar med sin pulverdiet, och se till att minska sitt energiintag även efter kuren är avslutad, för att inte snabbt nå samma vikt (eller mer därtill) som man hade innan.

Produktrekommendation

Viktminskning Intensiv

Viktminskningspaketet Intensiv från Svenskt Kostillskott är marknadens mest effektiva och prisvärda viktminskningspaket för personer som vill gå ner i vikt på snabbast möjliga sätt. Paketet är framtaget för personer som i kombination med en diet även valt att öka på mängden motion. Den ökade motionen kan vara promenader eller annan enklare form av träning.

  • Komplett och kalorisnål måltidsersättning
  • Hoodia som dämpar sötsuget
  • CLA, omega-3 och olika substanser som ökar förbränningen av kroppsfett
  • Beräknad viktnedgång på 1-2 kg per vecka
  • Blandshaker ingår

Inga matchande inlägg.